środa, 8 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami

Wiosna i lato to "najsmaczniejsze" pory roku, w których ciasta z sezonowymi owocami smakują najlepiej. Kupując na bazarku owoce lub mając je z własnego ogródka, chcielibyśmy upiec coś fajnego, smacznego a jednocześnie szybkiego. To ciasto przygotowuje się szybko i łatwo, jest niezawodne a co najważniejsze przepyszne a jego zapach roznosi się po całym domu. Upiec je można z różnymi owocami, o każdej porze roku i zawsze wyśmienicie smakuje - jest puszyste, wilgotne i znika w mig. Koniecznie wypróbujcie :)



Składniki na ciasto:
(Blaszka 22x29 / szklanka 250ml)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka (osobno białka i żółtka)
300g gęstego jogurtu naturalnego
(u mnie jogurt grecki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie własnej roboty)
lub cukier wanilinowy 16g
lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:
około 300g truskawek
100g borówek
cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:
1.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy jogurt, olej i chwilę miksujemy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i całość miksujemy.
2.W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mikser odstawiamy. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy owoce lekko wciskając w ciasto.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 30 minut do suchego patyczka. U mnie było równo 30 minut, ale piekarniki są różne.
5.Po upieczeniu ciasto wyciągamy i studzimy na kratce. Lekko ciepłe oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam na inne => CIASTA Z TRUSKAWKAMI

4 komentarze:

  1. Ciasto jogurtowe bardzo lubię :) Jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też uwielbiam, jeszcze bardziej lubię piec takie ciasta, ponieważ znikają w mig, a szczególnie te z sezonowymi owocami :)

      Usuń
  2. Ależ ono apetyczne! Pięknie Ci się upiekło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jest bardzo smaczne i zachęcam do upieczenia :) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń