niedziela, 1 maja 2016

Bułeczki pizza

Dzisiaj zamiast tradycyjnej pizzy, ulubionej dla wszystkich, zrobiłam ją w innej formie - bułeczki pizza. Są mięciutkie, puszyste i bogate w środku w ulubione dodatki. Skład możecie komponować sami w zależności, jaką pizzę lubicie. Przepis jest bardzo łatwy a bułeczki robimy metodą szklankową, w mig i bez klejenia ręcznego :)  potrzebujemy jedynie trochę czasu na przygotowanie składników ale to można robić podczas wyrastania ciasta. Warto poświęcić parę chwil dla tak smakowitych bułeczek, polecam :)


Składniki na ciasto:
(wyszło 15 bułeczek / szklanka 250ml)
500g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
( może być oliwa z oliwek lub inna dowolna)
10 listków świeżej bazylii (ale niekoniecznie)

Dodatki do bułeczek:
100g usmażonych pieczarek
1/2 czerwonej papryki (świeżej)
2 łyżki kukurydzy z puszki
100g pokrojonej wędliny (dowolnej)
100 g startego żółtego sera
zielona pietruszka (opcjonalnie)
mały przecier pomidorowy
szczypta przyprawy oregano

Dodatkowo:
1 łyżka startego parmezanu do posypania bułek
(można zastąpić serem żółtym)
zioła do pizzy
1 jajko do posmarowania bułek

Sposób wykonania:
1.W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy oliwę, pokrojone listki bazylii i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
2. Jak ciasto wyrasta przygotujemy składniki. Kukurydzę odcedzamy na sitku, kroimy wędlinę, paprykę, ścieramy ser żółty, podsmażamy pieczarki.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.  W dwóch rzędach na jednej połowie ciasta robimy kupki z dodatkami. Najpierw dajemy przecier (wcześniej dosypujemy oregano i jak jest gęsty trochę wody), na to pieczarki, wędlina, kukurydza, ser, papryka i jeśli dajemy to pietruszka. Przykrywamy drugą połową ciasta i od szklanki wykrawamy bułeczki, tak żeby pod szklanką była kupka z nadzieniem. W ten sposób ciasto fajnie się sklei i nie trzeba ręcznie ich kleić, jest to fajny sposób na szybkie bułeczki. Resztę ciasta wałkujemy i powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta. Bułeczki przekładamy na blachę (u mnie blacha z piekarnika) wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.


4.Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy startym parmezanem i ziołami do pizzy.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 20 minut aż zarumienią się.
Podajemy z sosem czosnkowym lub ulubionym dipem.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Polecam również inne smaczne domowe => PRZEKĄSKI NA CIEPŁO

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Bułeczki wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi, że podoba się :)

      Usuń
  2. Wyglądają smacznie i przepis bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślę, że proste i domowe potrawy są najsmaczniejsze i zawsze mają wzięcie :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mąż zachwycony, dzieci zajadały ze smakiem- dziękuję za inspirację :*

      Usuń
    3. Cieszę się Justynko, że smakowały rodzince i dziękuję za miłe słowa :) Pozdrowienia małych i dużych :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Świetny wybór, mam nadzieję, że będą smakowały :) Daj znać :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Robię jutro na obiadek ��apetycznie wyglądają ��

    OdpowiedzUsuń