niedziela, 12 czerwca 2016

Truskawkowy sernik na zimno

Delikatny truskawkowy sernik na zimno to kolejna propozycja z wykorzystaniem sezonowych owoców. Idealny na ciepłe dni, szybki i prosty w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny. Do masy serowej dodałam mus z truskawek i kawałki owoców aby ciasto było jeszcze bardziej truskawkowe. Cały smak dopełniają kleksy z bitej śmietany i świeże owoce. Całość smakuje wyśmienicie i orzeźwiająco :)


Składniki na tortownicę 22cm:
Spód:
około 70g herbatników maślanych
2 łyżki mleka
Masa serowa:
500g sera twarogowego dobrze zmielonego
(u mnie z wiaderka Piątnica)
250g serka mascarpone
100g śmietanki 30%
7 łyżek cukru pudru
(można dać więcej jeśli chcecie bardziej słodki, najlepiej spróbować)
600g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250ml wody
4 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
200g śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
kilka truskawek

Sposób wykonania:
1.Dno tortownicy wykładamy herbatnikami, jeden obok drugiego, wolne miejsca wypełniamy połamanymi i smarujemy mlekiem aby były miękkie.
2.Gotujemy galaretkę w 250ml wody (szklanka), do gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy aż dobrze się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Połowę truskawek czyli 300g blendujemy na mus. Pozostałe kroimy na kawałki.
4.W misce umieszczamy twaróg, mascarpone, śmietankę (płynną), cukier puder i mus ze zblendowanych truskawek. Ja przetarłam przez sitko, żeby nie było w serniku pestek. Nie jest to jednak konieczne. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, wlewamy wystudzoną galaretkę i chwilę miksujemy. Ilość cukru możecie sami regulować, zależy jak kto lubi czy słodkie ciasto, czy też mniej, najlepiej spróbować i ocenić. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy delikatnie łyżką i masę wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
5.Po tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem i śmietan-fixem. Dekorujemy sernik za pomocą rękawa cukierniczego i ozdabiamy truskawkami. Można też bitą śmietanę wyłożyć na całą powierzchnię sernika i dowolnie udekorować truskawkami.
Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam na inne => CIASTA Z TRUSKAWKAMI

2 komentarze:

  1. z dużą ilością truskawek to ja z chęcią się poczęstuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować, na zdrowie :)

      Usuń