czwartek, 5 maja 2016

Ciasto ucierane z rabarbarem - szybkie i łatwe

Nie masz czasu? zaczynasz przygodę z pieczeniem? masz zachciankę na coś słodkiego i pysznego? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie - szybkie, proste i smaczne ciasto z owocami, które zawsze się udaje, a dodatkowo puszyste, wilgotne  i obłędne. U mnie z sezonowym rabarbarem, ale mogą to być inne owoce np. jabłka, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie. Zasmakuje z pewnością każdemu, polecam :)



Składniki:
(tortownica 22cm / szklanka 250ml)
Na większą tortownicę lub prostokątną blaszkę należy podwoić składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
3 jajka (osobno białka i żółtka)
małe opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 łodygi rabarbaru
cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:
(składniki w temperaturze pokojowej)
1.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy cukier wanilinowy, żółtka i dalej miksujemy, następnie dodajemy jogurt, olej i krótko miksujemy. Mikser odstawiamy.
2.Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
3.Rabarbar obieramy i kroimy (nie zasypujemy cukrem).
4.Tortownicę smarujemy margaryną (boki też), papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy rabarbar.
5.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (góra/dół) około 30-35 minut.
6.Po upieczeniu wyciągamy i jak wystygnie oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam również na inne pyszne ciasta z rabarbarem => RABARBAR

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz