niedziela, 22 maja 2016

Truskawkowo - rabarbarowa pychotka

Truskawkowo - rabarbarowa pychotka to puszysty biszkopt przekładany truskawkową galaretką z podgotowanym rabarbarem i musem truskawkowym. Lekko kwaskowaty a jednocześnie orzeźwiający smak ciasta przełamuje bita śmietana. Połączenie truskawek i rabarbaru to idealne zestawienie a ciasto w całości smakuje wyśmienicie :)


Składniki na biszkopt:
(Blaszka 24x29 )
200g mąki pszennej
200g cukru
4 jaja

Warstwa z rabarbarem:
500g obranego rabarbaru
8 łyżek cukru
3 galaretki truskawkowe
500ml wody

Mus truskawkowy:
500g truskawek
3 łyżki cukru 
5 łyżeczek żelatyny
125 ml wody

Bita śmietana:
200g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix (opakowanie na 200g śmietany)

Dodatkowo:
świeże truskawki do dekoracji

Sposób wykonania:
BISZKOPT: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej, po pierwsze lepiej kroi się na drugi dzień a po drugie rozkładam sobie pracę w czasie.
1.Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mikser odstawiamy.
 2.Wsypujemy przesianą mąkę i drewnianą lub silikonową łyżką mieszamy do połączenia się składników. 
3.Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno, boków niczym nie smarujemy i przelewamy ciasto wyrównując powierzchnię.
4.Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 30-35 minut.
5.Po upieczeniu od razu wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

WARSTWA Z RABARBAREM: 
1.Obrany rabarbar kroimy na małe kawałki. 
2.Do małego garnka wlewamy wodę, wrzucamy rabarbar i wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze około 5 minut, pilnując żeby rabarbar nie rozgotował się. Jak już jest miękki, wyciągamy delikatnie kawałki rabarbaru i przekładamy na sitko aby troszkę obciekł. Sitko możemy położyć na garnek, w którym gotowaliśmy rabarbar.
3. Z wody, która została po ugotowaniu rabarbaru zrobimy galaretkę. Musimy jej mieć 750ml, odmierzamy i dolewamy zwykłej wody. Te 750 ml zagotowujemy, odstawiamy z kuchenki, wsypujemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie delikatnie wrzucamy ugotowane kawałki rabarbaru, mieszamy i wkładamy do lodówki. Na biszkopt wylewamy dopiero jak zaczyna tężeć, inaczej wsiąknie w biszkopt.
4.Podczas gdy galaretka tężeje w lodówce, przekrawamy biszkopt na dwie równe połowy, wyrównując górną część na równo.
5. Tężejącą już galaretkę wylewamy na pierwszy biszkopt, wyrównujemy, kładziemy na galaretkę drugi biszkopt lekko dociskając i wkładamy do lodówki.

MUS TRUSKAWKOWY:
1.Wymyte truskawki blendujemy z cukrem i przekładamy do małego garnka. 
2.Żelatynę rozpuszczamy w 125ml letniej wody i wlewamy do zblendowanych truskawek.
 3.Całość podgrzewamy na małym ogniu, pilnując aby mus nie zagotował się. Odstawiamy z kuchenki wtedy gdy mus "pyrknie" tzn przewróci się, ponieważ zagotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
4.Odstawiamy mus do wystygnięcia, następnie zimny wkładamy do lodówki i co jakiś czas zaglądamy ponieważ mus szybko tężeje. Gęsty ale jeszcze nie stężały wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odkładamy ciasto do lodówki na około 2 godziny.

BITA ŚMIETANA:
Bitą śmietanę można przygotować wcześniej lub przed samym podaniem. Ciasto jest przechowywane w lodówce, więc bita śmietana ze śmietan-fixem trzyma się dobrze.
1.Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dosypujemy śmietan-fix. 
2.Ozdabiamy wierzch ciasta. Ja użyłam tylki i rękawa cukierniczego, ale można udekorować dowolnie lub wyłożyć bitą śmietanę na całej powierzchni. 
3.Przed podaniem ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam również na inne wyśmienite => WYPIEKI Z TRUSKAWKAMI

4 komentarze: