piątek, 20 maja 2016

Muffinki jogurtowe z truskawkami

Lekkie, puszyste i bardzo smaczne a co najważniejsze szybkie i łatwe do przygotowania - muffinki  na jogurcie truskawkowym z dodatkiem świeżych truskawek. Można je upiec na każdym jogurcie i z dowolnymi owocami, chętnych z pewnością nie zabraknie. Jeśli nie mamy świeżych owoców, również i bez smakują wyśmienicie :)



Składniki:
(z tej porcji wychodzi 12 sztuk / szklanka 250ml)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g jogurtu truskawkowego (może być naturalny lub inny smak) 
 około 200g świeżych truskawek

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
1.Ubijamy mikserem całe jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, jogurt i chwilę miksujemy. Mikser odstawiamy.
2.Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką do połączenia się składników.
3.Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, na to po 1 truskawce i rozlewamy resztę ciasta. Truskawki kroimy i układamy na wierzch.
4.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 25-30 minut. 
Studzimy na kratce a następnie oprószamy cukrem pudrem.
 

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Polecam również inne  => MUFFINKI I BABECZKI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz