poniedziałek, 16 maja 2016

Kopiec kreta

Tradycyjne ciasta cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na ich sprawdzony smak ale też miłe wspomnienia. Kopiec kreta z pewnością znany jest każdemu i mimo, że to stary przepis, zawsze smakuje wyśmienicie. Chętnie sięgam do mojego przyżółkłego już zeszytu, tak też było tym razem. Bitą śmietanę dodatkowo wzbogaciłam serkiem mascarpone bez użycia żelatyny i kopiec wyszedł przepyszny. Zachęcam do upieczenia i przypomnienia jego wyjątkowego smaku :)


Składniki na ciasto:
(tortownica 25cm / szklanka 250ml)
3/4 kostki margaryny (u mnie Kasia maślana)
1 szklanka cukru
mniej niż 1/2 szklanki mleka
4 łyżki gorzkiego kakao
1,5 szklanki mąki pszennej 
3 jaja (osobno białka i żółtka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Dodatkowo:
500g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
50g gorzkiej czekolady
(czekolady można dodać więcej jak ktoś chce)
4-5 bananów
sok z 1 cytryny

 Sposób wykonania:
1.W rondelku zagotować: margarynę, cukier, mleko i kakao. Wszystkie składniki muszą być dobrze rozpuszczone, konsystencja będzie płynna. Jak tylko zacznie pyrkać odstawić do przestudzenia.
2.W misce umieścić przestudzoną margarynę, dodać żółtka i chwilę zmiksować. Następnie wsypać mąkę (ja nie przesiewałam ale można), proszek, sód i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
3.W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać do ciasta, zmiksować na wolnych obrotach dosłownie chwilę. Można wymieszać drewnianą łyżką bez użycia miksera, ja wszystko robiłam mikserem i ciasto bardzo ładnie wyrosło.
3.Całą tortownicę natłuszczamy, posypujemy mąką, wykładamy samo dno papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
4.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 45 minut, do suchego patyczka.
5.Po upieczeniu studzimy na kratce.
6.Gdy ciasto ostygnie wydrążamy środek. Z ciasta ścinamy wierzch, tyle żeby po ścięciu było ono wysokie od podstawy na 3 cm. Zostawiamy brzegi ciasta i spód, a resztę delikatnie wybieramy łyżką. Do wybrania będzie warstwa około 1 cm. 
7.Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej już dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy. Do masy śmietanowej ścieramy na drobnej tarce czekoladę i łyżką mieszamy, już bez miksera.
8.Obieramy banany, skrapiamy sokiem z cytryny i w całości układamy na cieście obok siebie. Wykładamy masę śmietanową formując kopiec. Całość posypujemy rozdrobnionym ciastem, które wybraliśmy, lekko dociskając.
9.Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.




3 komentarze:

  1. Pyszności ��.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny kopiec, bardzo lubię to połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Odświeżyłam przepis i było warto bo szybciutko zniknął :) Pozdrawiam

      Usuń