poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Strucla drożdżowa z rabarbarem i kruszonką

Kolejny wypiek z sezonowymi owocami, tym razem drożdżowa strucla z kruszonką i cytrynowym lukrem z dużą ilością rabarbaru w środku i na zewnątrz. Bardzo smaczna, a ten, kto lubi drożdżówki wie, że kawałek takiego ciasta z kubkiem mleka może sprawić wielką przyjemność :) 


Składniki na ciasto:
(keksówka 35cm / szklanka 250ml)
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
50g świeżych drożdży
70g masła
1 całe jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
(lub mały cukier wanilinowy)
500g rabarbaru (waga już obranego) + 2 łyżki cukru

Kruszonka:
50g masła
3-4 łyżki mąki
3 łyżki cukru

Lukier:
2 łyżki ciepłej wody
cukier puder
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
(lub łyżeczka soku z cytryny)


Sposób wykonania:
1.Podgrzewamy mleko (nie może być gorące), wlewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru (bierzemy z całości) i 2 łyżki mąki (również z całości). Całość mieszamy, przykrywamy zaczyn ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
2.Gdy zaczyn wyrośnie, wsypujemy resztę mąki i cukru, jajka (w temperaturze pokojowej), ekstrakt lub cukier wanilinowy i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec wlewamy letnie roztopione masło i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Staramy się nie dosypywać mąki, chyba, że ciasto będzie bardzo mokre. Wyrabiamy ręcznie dosłownie chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Czas wyrastania ciasta jest różny, wszystko zależy w jakich warunkach ono rośnie. Jeśli pomieszczenie jest suche i ciepłe to nawet wystarczy 20 minut.
3.Podczas gdy ciasto rośnie, obieramy rabarbar i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy delikatnie na prostokąt, rozkładamy rabarbar na całej powierzchni, zostawiając górny pas 4 centymetrowy wolny. Zostawiamy trochę rabarbaru na wierzch ciasta. Ciasto zwijamy w roladę, przekręcamy tak, aby miejsce łączenia ciasta było pod spodem, boki podwijamy.
5.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy struclę, rozcinamy górę strucli wzdłuż  (tak jak na zdjęciu poniżej), przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
6.Teraz możemy przygotować kruszonkę. Podane składniki dajemy do miski, rozcieramy palcami tworząc kruszonkę, wkładamy do lodówki.
7.Gdy ciasto wyrośnie, na wierzch układamy resztę rabarbaru i posypujemy kruszonką (zdjęcia poniżej).
8.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 30-35 minut.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Z podanych składników robimy lukier i polewamy naszą upieczoną struclę, może być lekko ciepła.

Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam również na inne pyszne ciasta z rabarbarem => RABARBAR

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz