Wykorzystanie białek nie musi być zawsze monotonne, nie muszą być to, zazwyczaj, najprostsze, smaczne i słodkie bezy. Może to być coś zupełnie innego i bardzo bardzo smacznego. Polecam puszyste, kokosowe ciasto z malinami, które z w połączeniu z białą czekoladą smakuje wyśmienicie. Szybkie, proste w wykonaniu i tak pyszne, że znika w kilka chwil. Jeśli macie niewykorzystane białka koniecznie wypróbujcie :)
Składniki:
(forma 35cm, szklanka 250ml)
3 białka z dużych jajek
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
50g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego
ok 300g malin
70g białej czekolady
Sposób wykonania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
2.Dodajemy aromat, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki i ostudzone rozpuszczone masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
3.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzch układamy w odstępach maliny lekko wciskając.
4.Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 30 minut.
5.Po upieczeniu od razu ciasto wyciągamy i studzimy na kratce.
6.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, czekamy aż przestygnie i dekorujemy ciasto.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz