niedziela, 13 marca 2016

Pizza z kabanosem

W moim w domu pizza bardzo często gości na stole, dlatego staram się tworzyć różne kombinacje. Dzisiaj polecam pizzę z kabanosem pepperoni w roli głównej, który po upieczeniu nadaje wyrazisty, wędzony smak. Jest przepyszna, polecam i zachęcam do upieczenia. Składniki do pizzy można wybierać wg własnego uznania. Z tego samego przepisu na ciasto robiłam też PIZZERKI, które są równie rewelacyjne.



 Z podanych proporcji wychodzą 2 średnie pizze lub pizzerki z tego przepisu => PIZZERKI 

Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej ( używam z Lidla typ 450)
250ml ciepłej wody
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
( może być oliwa z oliwek lub inna dowolna, nawet smakowa,
ja użyłam tym razem olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorem- super)
Polecam te oleje => zobacz

Składniki na sos pomidorowy:
Puszka krojonych pomidorów bez skóry
( można zastąpić świeżymi, wtedy 2 duże)
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku

Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18%
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy zioła prowansalskie lub oregano

Dodatki do pizzy:
100g kabanosów pepperoni ( mogą być dowolne ale miękkie)
100g już usmażonych pieczarek
1 mała papryka czerwona świeża
100g kukurydzy z puszki
1 pomidor
200 g sera żółtego
2 łyżki startego parmezanu ( niekoniecznie)
zioła do pizzy

Sposób wykonania:
1. Zaczynamy od ciasta. W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jak ciasto wyrasta przygotujemy sos pomidorowy. Przecedzamy przez sitko pomidory z puszki, woda nie będzie nam potrzebna ( ja wypiłam soczek pomidorowy). Pomidory należy zblenderować a następnie dodać pozostałe składniki. Sos mamy gotowy.
3. Teraz zajmiemy się składnikami do pizzy. Zaczniemy od pieczarek, które musimy umyć, pokroić i podsmażyć. Kroimy paprykę, pomidora, kabanosy, ścieramy na tarce ser żółty.
4. Zaglądamy do ciasta. Jak wyrosło, dzielimy na dwie części, wałkujemy jedną na kształt koła. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką ( lub można wyłożyć papierem do pieczenia) i przerzucamy nasze ciasto. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
5. W tym czasie przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki dajemy majonez, śmietanę, jogurt, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i mieszamy. U nas sos czosnkowy do pizzy jest obowiązkowy ale można zastąpić ketchupem lub innym dipem, wedle upodobań.
6. Nasze ciasto na blaszce ładnie wyrosło to przystępujemy do układania składników. Najpierw smarujemy ciasto sosem pomidorowym. Dajemy pieczarki, kukurydzę, pokrojone kabanosy ( zostawiamy trochę), paprykę, starty żółty ser, na to resztę kabanosów, pomidora, posypujemy startym parmezanem i przyprawą do pizzy. Ja dałam jeszcze kilka listków świeżej bazylii ale lepiej dać po upieczeniu. Można zamiast bazylii dać oregano świeże ale nie miałam w domu.
7. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy (góra/dół) 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


Podajemy z sosem czosnkowym lub ulubionym dipem.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz