środa, 16 marca 2016

Odrywane bułeczki z czerwonym pesto i parmezanem

Przepyszne, puszyste, wytrawne bułeczki drożdżowe z czerwonym pesto, parmezanem i nutką czosnku. Najlepiej smakują ciepłe, z sosem czosnkowym lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. Znikają natychmiast, zdecydowanie polecam!
Z tego ciasta można robić wiele innych przekąsek, tutaj inne moje przepisy => PRZEKĄSKI



Składniki na ciasto:
600g mąki pszennej ( używam z Lidla typ 450)
250ml ciepłej przegotowanej wody
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 łżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju lub oliwy
( ja użyłam oleju kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorem- super)

Dodatki:
około 130g czerwonego pesto gotowego w słoiczku
( pesto kupuję w Lidlu, słoiczek ma 190g ale to troszkę za dużo, resztę można wykorzystać do pizzy, makaronu albo zrobić ponownie te bułeczki)
1/2 szklanki startego parmezanu
( zamiast parmezanu można użyć startej mozarelli lub żółtego sera, będą również wyśmienite)


Sposób wykonania:
1. W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mniej więcej na 30 minut.
2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. 
3. Ważne: Pesto w słoiczku ma zazwyczaj dużo oliwy, przynajmniej to z Lidla. Dlatego polecam wyłożyć je na drobne sitko aby ten tłuszcz trochę obciekł. 
4. Smarujemy powierzchnię ciasta pesto i posypujemy startym parmezanem, zostawiając trochę do posypania wierzchu tuż przed pieczeniem. 
5. Zwijamy płat w roladę, końce podwijamy, miejsce sklejenia powinno być pod spodem. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 2-3 cm. 
6. Pokrojone plastry układamy na wyłożonej papierem okrągłej blaszce (u mnie blaszka o średnicy 31cm), tworzymy kwiatek jak na zdjęciu, choć ułożenie może być zupełnie dowolne i na dowolnej formie do pieczenia.
7. Przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy około 20 minut aż wyrosną.


8. Po wyrośnięciu posypujemy resztą parmezanu.


9. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ( góra/dół) 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni na złocisty kolor.


Po upieczeniu wyciągamy od razu z piekarnika i gotowe.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz