sobota, 6 lutego 2016

Czekoladowe babeczki z masą kajmakową

Dla fanów prawdziwych słodkości polecam przepyszne słodkie babeczki.


Składniki na ciasto:
Z tego przepisu wychodzi 16 babeczek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki prawdziwego kakao
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
aromat arakowy

Składniki na krem:
500g serka mascarpone
3-4 łyżki masy krówkowej-kajmakowej
Ja używam masy z mleka skondensowanego,
 gotuję puszkę w garnku przez 3 godziny i na noc wstawiam do lodówki.


Sposób wykonania:
W misce ubijamy najpierw jajka z cukrem, następnie wlewamy olej, mleko, aromat, chwilę miksujemy. Teraz wsypujemy wszystkie sypkie składniki i ponownie miksujemy.

Blaszkę do muffinek smarujemy lekko olejem, wkładamy papilotki i rozlewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( góra/dół) około 20 minut w temp. ok 180 stopni.

Krem:
Wszystkie składniki muszą być schłodzone.
Miksujemy mascarpone z masą kajmakową.
Masa musi być gęsta.
Wstawiamy do lodówki aby ją schłodzić.

Jak babeczki wystygną dowolnie dekorujemy.
 Ja używam rękawa cukiernicznego i  tylki Wiltona M1.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz