sobota, 13 lutego 2016

Bułeczki ślimaczki czosnkowo - ziołowe

Miłośnikom pizzy polecam pyszne bułeczki ślimaczki z czosnkiem i ziołami. Wyśmienicie smakują na ciepło jak i zimno, w zestawieniu z sosem czosnkowym. Proste i szybkie w wykonaniu, a jakże pachnące czosnkiem i smaczne.


Składniki na ciasto:
225ml mleka
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
500g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 jajko

Składniki na farsz:
50g miękkiego masła
2 serki topione po 100g Hochland z ziołami
4-5 ząbki czosnku
ulubione zioła ( oregano, tymianek...)

Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i drożdże. Do miski dać pozostałe składniki, dolać drożdże rozpuszczone w mleku, wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotujemy farsz. W miseczce mieszamy miękkie masło, serki topione, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz i zioła. Całość mieszamy aby powstało masełko.


Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na stolnicy na duży prostokąt o grubości około 0,5cm.
I na tym całym płacie rozsmarowujemy nasze masełko. Zwijamy w rulon jak roladę i kroimy na plastry o grubości ok 2cm.



Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy w odstępach poziomo nasze ślimaczki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (góra/dół) 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po 15 minutach należy obserwować, ponieważ bułeczki szybko się rumienią a to znak, że już gotowe.
Podawać z sosem czosnkowym lub ulubionym dipem.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

2 komentarze: