sobota, 6 lutego 2016

Drożdżowy kwiatek z makiem

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe to polecam coś dobrego i łatwego do zrobienia.


Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml mleka
1 żółtko
1 jajko
100g roztopionego masła
cukier waniliowy małe opakowanie

Składniki na lukier :
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder

Dodatkowo :
Puszka gotowej masy makowej
Zamiast masy makowej można użyć innego nadzienia, np. powidła, ser biały na słodko.

Sposób wykonania :
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, wbijamy jajko i żółtko. Rozpuszczamy w rondelku masło i czekamy aż będzie letnie. Do ciepłego mleka dajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do miski. Dodajemy wystudzone masło. 
Całość mieszamy, dobrze wyrabiamy ciasto i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy nasze ciasto na mniej więcej prostokąt.
Wykładamy na całej powierzchni masę makową zostawiając 5 cm od górnego brzegu czyste ciasto, ponieważ będziemy zwijać w roladę. Zwijamy nasz płat ciasta w roladę a końce podwijamy pod spód. Kroimy na 4 centymetrowe kawałki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze ślimaczki w odstępach, tworząc kwiatek ponieważ ciasto wyrośnie. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.


Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut w temp.ok 180 stopni.
W tym czasie można przygotować lukier.
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, sok z cytryny i stopniowo dodajemy cukier puder mieszając do uzyskania takiej gęstości jaką chcemy. 

Po upieczeniu polewamy nasz kwiatek lukrem ( ciasto nie może być gorące).


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz