Pod wpływem chwili powstało przepyszne orzeźwiające ciasto, a to za sprawą musu bananowego i truskawkowego. Puszysty biszkopt idealnie skomponował się z owocowymi warstwami i bitą śmietaną, a smak dopełniły świeże owoce z czekoladą. Ciasto rozpływa się w ustach, jest puszyste, wyjątkowo owocowe, smaczne i chciałoby się go cały czas jeść.
( blaszka 28x24)
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
Mus bananowy:
4 większe banany
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
barwnik żółty (opcjonalnie)
Mus truskawkowy:
500g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa (75g)
Bita śmietana:
400g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix (każdy po 9g)
Dodatkowo do dekoracji:
kilka truskawek
2 banany
100g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka (dodać szczyptę soli) na sztywną pianę dodając partiami cukier. Dodawać po jednym żółtku i ubijać na wolnych obrotach do powstania masy jajecznej. Mikser odstawiamy. Wsypujemy partiami przesiane mąki i kakao, delikatnie mieszamy silikonową lub drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy (góra/dół) około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Ważne: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia. Po upieczeniu od razu wyciągamy i rzucamy nim z wysokości ok 40cm, na szafkę, na podłogę, dowolnie. Po tej czynności biszkopt nie opadnie. Zostawiamy do przestudzenia. Boki oddzielamy i ściągamy papier dopiero jak wystygnie. Jeśli biszkopt upiekł się z górką to odwracamy go do góry nogami, w ten sposób wyrówna się.
Następnie przekrawamy biszkopt na dwa blaty.
2.MUS BANANOWY: Banany obieramy i kroimy. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i blendujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dodajemy odrobinę żółtego barwnika, mieszamy aż żelatyna rozpuści się. Letnią żelatynę wlewamy do musu, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
3. MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki myjemy i blendujemy. Przekładamy do małego garnka, wsypujemy cukier i gotujemy. Jak zagotują się, ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretkę. Mieszamy tak długo, aż galaretka rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki.
4. Jeżeli mus bananowy zaczyna tężeć (nie może być płynny bo wsiąknie w ciasto) to wykładamy go na pierwszy blat biszkopta i rozprowadzamy na całej powierzchni. Nie ma potrzeby nasączać biszkopta ponieważ mus idealnie to zrobi. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i wkładamy do lodówki.
5. To samo powtarzamy z musem truskawkowym, wykładamy go dopiero gdy zaczyna tężeć, inaczej wszystko wsiąknie w biszkopt. Po wyłożeniu musu, ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
6. BITA ŚMIETANA: Po 2 godzinach schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Ubitą i gęstą śmietanę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
7. POLEWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej ( na garnek z gotującą wodą stawiamy metalową miskę) w metalowej misce rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko lekko mieszając. Jeśli polewa będzie za gęsta, dolewamy jeszcze po łyżeczce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. W miarę podgrzewania będzie coraz rzadsza i taka ma być, nie może być bardzo gęsta. Powinna swobodnie spływać z łyżki. Odstawiamy do wystygnięcia.
8. Połówki bananów i truskawek układamy na wierzchu ciasta i polewamy rozpuszczoną letnią czekoladą. Dekorować można na wiele sposobów i wg własnego pomysłu. Można podawać od razu.
Ciasto przechowujemy z lodówce.
Smacznego!
Dziękuję
za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi
miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku
=> Wypieki Kate
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.
prezentuje się super, jeśli tak samo smakuje .... to poezja
OdpowiedzUsuńDziękuję Dominiko:) Smakuje tak samo jak wygląda :) zachęcam do zrobienia i daj znać proszę jak smakowało :) Pozdrawiam
UsuńCiasto pyszne,robiłam i polecam.. Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i cieszę się, że smakowało :) Tak kiedyś powstało pod wpływem chwili i nam też bardzo smakuje :) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń