środa, 13 kwietnia 2016

Chlebek z bekonem i serem

Chlebek, zapiekanka - obojętnie jak nazwać, z pewnością jest pyszne i warte wypróbowania. Potrzebujemy do tego tylko 5 składników: pieczywo, bekon lub chudy wędzony boczek, ser, jajka i mleko. Idealny pomysł na śniadanie lub kolację ale również na wykorzystanie wczorajszego pieczywa. Jest to połączenie pikantnych tostów i omletu, dzięki temu danie ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak.


 Składniki:
(tortownica 22cm)
300g chleba tostowego lub innego pszennego pieczywa
(nie musi być świeże)
300g chudego wędzonego boczku (lub bekonu)
250g sera żółtego
1,5 szklanki mleka
7 jajek 
1 średnia cebula
1/4 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki  lub szczypiorku 
(zielone dodatki opcjonalnie)

Sposób wykonania:
1.Boczek kroimy w kostkę lub małe plasterki, odkładamy małą garstkę na wykończenie zapiekanki, resztę podsmażamy z cebulką. Po usmażeniu dajemy na sitko lub ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
2.Chleb tostowy kroimy w grubszą kostkę.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o grubszych oczkach i też odkładamy garstkę na posypanie wierzchu.
4.Pietruszkę siekamy drobno, odkładamy troszeczkę do dekoracji.
5.Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem lub bardzo krótko mikserem na najmniejszych obrotach. 
Ważne: Trzeba uważać żeby nie przesolić, ponieważ boczek jest sam w sobie słony. Ja dałam 1/4 łyżeczki i szczyptę pieprzu, a to było już wystarczająco.
6.Teraz musimy wszystkie składniki połączyć. Można to zrobić na dwa sposoby: w misce lub w worku foliowym (np.strunowym). Umieszczamy wszystkie składniki, zalewamy jajkami i delikatnie mieszamy. Chodzi o to aby pieczywo było całe zamoczone i dobrze namokło. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym lepiej. Można przygotować sobie mieszankę wieczorem aby mieć już gotową na rano tylko do zapieczenia w piekarniku. W międzyczasie można przemieszać aby mieć pewność, że składniki równomiernie namoczyły się.
7.Blaszkę natłuszczamy olejem (najlepiej w sprayu) i umieszczamy całą mieszankę. Możemy dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja nie wykładałam. Posypujemy odłożonym serem a na to pozostały boczek.
8.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy tak przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut do zarumienienia. Przed podaniem dekorujemy pozostałą pietruszką.


Propozycja podania: z sałatkami, z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Zapiekanka jest przepyszna i można się najeść. 

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Polecam również inne smaczne domowe => PRZEKĄSKI NA CIEPŁO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz