poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki te są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Cały sekret polega na tym, że pieczarki z cebulą są wcześniej usmażone na maśle klarowanym i to właśnie czyni bułeczki wyjątkowymi. Jedząc je, przypominają smak bułeczek z dziecięcych lat. W środku mięciutkie a na zewnątrz chrupiące...pychotka :)





Składniki na ciasto:
(proporcje na 15 bułeczek / szklanka u mnie zawsze 250ml)
550g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
50g masła (u mnie klarowane)

Składniki na farsz:
300g pieczarek
100g sera żółtego
2 średnie cebule
zielona pietruszka (opcjonalnie)
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
(można użyć normalnego masła)

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane + 1 łyżka mleka

Sposób wykonania:
1.W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki (z tych 550g), mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
2.Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy resztę mąki, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. W miarę potrzeby, gdyby kleiło się, dosypujemy po trochę mąki ale nie za dużo, ciasto ma być puszyste ale nie mokre. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
3.W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę, podsmażamy razem na maśle. Zanim ciasto wyrośnie, pieczarki wystygną. Ścieramy ser żółty na tarce o grubszych oczkach i jeśli dodajemy pietruszkę to siekamy ją.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Rozkładamy pieczarki, ser i posypujemy pietruszką. Zostawiamy około 4 centymetrowy górny pas wolny aby dobrze skleiła się rolada. Zwijamy płat w roladę, końce podwijamy a miejsce sklejenia powinno być pod spodem i na końcu spłaszczamy ją. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 4-5 cm. 
5.Pokrojone plastry układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blachy tej z piekarnika. Czekamy około 20 minut aż wyrosną a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
6.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 25-30 minut.


Wyśmienicie smakują ciepłe ale na zimno też są pyszne.

Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

 Polecam również inne smaczne domowe => PRZEKĄSKI NA CIEPŁO

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo...naprawdę były przepyszne :)Dzisiaj chciałam do pracy wziąć jedną ale niestety...

      Usuń
  2. A czy moga byc tez suche drozdze??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być, proponuję dać dwie paczuszki te po 7g =>bo 25g świeżych=7g instant :) Suche drożdże mieszamy z mąką i dajemy do miski, wlewamy ciepłą wodę i reszta bez zmian.

      Usuń