Polecam przepyszny, aromatyczny drożdżowy chlebek z czosnkiem, mozarellą i dużą ilością zielonej pietruszki. Doskonały jako przekąska na ciepło i taki najlepiej smakuje.
Składniki na ciasto:
U mnie keksówka 31cm
3,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
220ml mleka ( niepełna szklanka)
4 łyżki roztopionego masła
( ogólnie potrzebujemy 100g masła, a te 4 łyżki to właśnie z tych 100g, resztę wykorzystamy do posmarowania ciasta)
Farsz:
pęczek zielonej pietruszki
6 ząbków czosnku
150g startego sera mozarella
resztę roztopionego masła z tych 100g
około 2,3 łyżki startego parmezanu do posypania na wierzch
Sposób wykonania:
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i wlewamy do miski. Dodajemy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia a następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Jak wyrośnie dodajemy resztę składników, 4 łyżki letniego masła i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy czosnek i kroimy drobno pietruszkę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, wyciskamy czosnek i łyżką ładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni. Posypujemy pietruszką i mozarellą. Kroimy na pasy o szerokości około 10 cm, nakładamy pasy na siebie czyli piętrujemy a następnie spiętrowany pas kroimy na kwadraty.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kwadraty pionowo, jeden za drugim.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy (góra/dół) około 35-40 minut w temperaturze około 180 stopni.
Wyciągamy i zajadamy, najlepszy jest ciepły.
Inspiracja przepisu tutaj , wprowadziłam jednak zmiany.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz