sobota, 27 lutego 2016

Kolorowy torcik z bitą śmietaną i owocami

Lekki, puszysty biszkoptowy torcik z dodatkiem owoców w połączeniu z bitą śmietaną. Prosty w wykonaniu, ładnie wygląda i tak samo pysznie smakuje. Polecam :)

Składniki na biszkopt:
(  porcja na tortownicę o średnicy 25cm, ja piekłam w dwóch małych o średnicy 18cm / szklanka 250ml)
7 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
różowy barwnik (u mnie w proszku)

Składniki na bitą śmietanę:
500ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
250g truskawek
125g borówek
125g malin
sok z 1 cytryny z 2 łyżkami wody do nasączenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać na wolnych obrotach do powstania masy jajecznej. Mikser odstawiamy. Wsypujemy partiami przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy silikonową lub drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.
Dzielimy ciasto na dwie porcje, do jednej dodajemy różowy barwnik i mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
Pieczemy (góra/dół) około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ważne: wkładamy do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia. Po upieczeniu od razu wyciągamy i rzucamy nim z wysokości ok 40cm, na szafkę, na podłogę, dowolnie. Po tej czynności biszkopt nie opadnie. Zostawiamy do przestudzenia. Boki oddzielamy i ściągamy papier dopiero jak ciasto wystygnie.
Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm, ja podzieliłam na dwie mniejsze o średnicy 18cm. 
Jak biszkopty wystygną przekrawamy na równe blaty.


BITA ŚMIETANA: Schłodzoną kremówkę ubijamy (mikserem) z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu, po czym dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Bita śmietana gotowa i przystępujemy do składania naszego tortu.
Pierwszy blat nasączamy sokiem z cytryny z dodatkiem wody, nakładamy bitą śmietanę a na nią przekrojone truskawki, wciskając je w masę. Kładziemy drugi blat, nasączamy, bita śmietana, borówki. Powtarzamy czynności z kolejnym blatem i kolejne owoce czyli maliny. Przykrywamy ostatnim blatem, bita śmietana i dowolnie dekorujemy owocami. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy na wierzch i smarujemy boki tortu.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz