poniedziałek, 29 lutego 2016

Czekoladowe muffinki z bananami

Mocno czekoladowe muffinki z mleczną czekoladą i bananami tworzą niebiański smak. Do tego wilgotne, puszyste i przepyszne. Proste i szybkie w wykonaniu, naprawdę polecam. Piekłam je wiele razy i za każdym szybciutko znikają :)

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g mlecznej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju 
3/4 szklanki mleka
aromat waniliowy ok 4ml
3 średnie banany

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
( zamiast cukru może być polewa czekoladowa, lukier, dowolnie)


Sposób wykonania;
Jak zawsze najpierw składniki mokre. W rondelku podgrzewamy mleko z połamaną czekoladą aż  rozpuści się, odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy 2 jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, aromat, ostudzone mleko z czekoladą i dalej miksujemy. Teraz wsypujemy partiami suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się wszystkich składników. 
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 1/2 wysokości. Obieramy banany, kroimy w plastry i wkładamy do formy, na to rozlewamy resztę ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( góra/dół) 25 minut w temperaturze około 180-190 stopni do suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny i po 20 minutach należy już obserwować.


Po upieczeniu wykładamy na kratkę do studzenia.
Jak muffinki wystygną oprószamy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy.



Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz