niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto krucho-drożdżowe z ricottą i truskawkami

Bardzo lubię kruche ciasta ale to jest wyjątkowe w swoim rodzaju. Kruchutkie a jednocześnie miękkie, rozpływające się w ustach i pachnące truskawkami. Ser ricotta nadał całości wyśmienity smak, bardzo nam smakowało i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty i szybki. Polecam, koniecznie wypróbujcie :)


Składniki na ciasto:
(tortownica 22cm)
200g mąki pszennej
130g cukru
100g zimnego masła
1 jajko
opakowanie suchych drożdży 7g

Składniki na nadzienie:
250g serka Ricotta (kupiłam w Lidlu)
2 łyżki cukru pudru
około 200g truskawek

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Sposób wykonania:
1.Do miski wsypać mąkę i suche drożdże, wymieszać. Dodać resztę składników, wymieszać ręcznie i wyrobić na postać kruszonki.
2.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy i lekko przygnieść.
3.Ser ricotta wymieszać z cukrem pudrem, na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto w tortownicy.
4.Resztą kruszonki-ciasta posypać warstwę serowo-truskawkową.
5.Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec (u mnie góra/dół) około 30-35 minut.
6.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam na inne => CIASTA Z TRUSKAWKAMI

2 komentarze: