czwartek, 2 czerwca 2016

Bezowo - truskawkowa rozkosz

Kruchutka beza, w środku lekko ciągnąca, przełożona bitą śmietaną z truskawkami i oblana czekoladą - czegóż chcieć więcej :)  Bezowy deser smakuje niebiańsko i nie jest bardzo słodki jakby się wydawało. Miłośnikom bezy z pewnością zasmakuje ten łatwy do przygotowania i przepyszny deser.



Składniki na bezę:
Jeśli chcecie zrobić większą porcję, składniki należy podwoić
2 białka (waga około 50g)
80g cukru pudru
szczypta soli
różowy barwnik - u mnie w proszku (opcjonalnie)

Dodatkowo:
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
(odłożyć 1 łyżkę do polewy)
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
truskawki

Polewa:
40g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżka śmietanki (wcześniej odłożonej)
Można użyć gotowego sosu czekoladowego

Sposób wykonania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana zaczyna robić się gęsta, miksując dalej, dosypujemy partiami cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy odrobinę pożądanego barwnika i dalej miksujemy  na najwyższych obrotach do momentu aż uzyskamy bardzo gęstą - sztywną masę białkową. Cały proces miksowania trwa około 10 minut.
2. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
3.Pianę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki tworzymy kształty. Ja użyłam tylki Wiltona 2D. Można użyć zwykłego woreczka odcinając róg i w ten sposób wyciskać masę tworząc pożądane wzory lub wyłożyć masę w kształcie dwóch prostokątów. Na zdjęciu widać w jaki sposób wyciskałam, góra, dół, góra, dół... i obok siebie.


4.Piekarnik ustawiamy na 80-90 stopni i włączamy funkcję termoobieg. Wkładamy bezy i pieczemy/suszymy przez około 1 godzinę i 20 minut. Ja lubię bezy lekko ciągnące w środku i ten czas jest właśnie dla takich. Jeżeli chcecie aby były w całości chrupiące, wystarczy przedłużyć czas pieczenia o około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki a bezy zostawiamy w piekarniku aby dobrze wystygły. Jeżeli przygotowujecie deser na następny dzień, mogą tam spokojnie zostać na całą noc. 
5. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Kilka truskawek kroimy, resztę zostawiamy w całości.
6.Na pierwszą bezę wykładamy połowę bitej śmietany. Ja użyłam rękawa i tylki ale można za pomocą woreczka lub po prostu rozsmarować na całej powierzchni. Pokrojone truskawki wciskamy w bitą śmietanę i przykrywamy drugą bezą. Na wierzch wykładamy resztę bitej śmietany, układamy całe truskawki i wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki. Dobra rada: truskawki myjemy z szypułkami, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub wykładamy na ściereczkę aby przeschły.
7.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i mieszamy. Ostudzoną polewą dekorujemy nasz deser.



Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz