Dla miłośników kwaskowatych smaków polecam delikatne cytrynowe babeczki z przepysznym kremem kiwi. Całość bez barwników i sztucznych dodatków, a zestawienie cytryny i kiwi tworzy niepowtarzalny smak.
Składniki na babeczki:
( wychodzi 12 babeczek)
220g mąki pszennej
180g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
120ml mleka
150g cukru
sok i starta skórka z 1 cytryny
Składniki na krem:
160g frużeliny z kiwi
500g mascarpone
Wszystkie frużeliny robię z tego przepisu ==> frużelina
Nakładam do słoiczków i trzymam w lodówce, nawet kilka dni.
Dodatkowo:
2 kiwi do przystrojenia
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, sok i skórkę z cytryny, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy porcjami na przemian z mlekiem. Tutaj już najlepiej mieszać silikonową łyżką, a jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
Do formy muffinkowej wkładamy papilotki a do nich nakładamy ciasto na 3/4 wysokości.
Pieczemy (góra/dół) około 25 minut w temp. 180-190 stopni.
Po upieczeniu wykładamy babeczki na kratkę do przestudzenia.
Podczas gdy babeczki pieką się, można już przygotować krem.
Schłodzone mascarpone i frużelinę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wstawiamy do lodówki na najniższą półkę aby schłodził się.
Po wystygnięciu babeczek i schłodzeniu kremu, dekorujemy. Ja używam rękawa cukierniczego i tylki M1, ale można w dowolny sposób udekorować, np. rozsmarować krem i na to owoce położyć. Wkładamy do lodówki na chwilę a przed podaniem ozdabiamy świeżym kiwi. Fajnie też do tego zestawienia pasują truskawki.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz