środa, 24 lutego 2016

Muffinki kokosowe z czerwoną porzeczką

Kokos i czerwona porzeczka to idealne połączenie smaków. Puszyste, delikatne a co najważniejsze szybkie w wykonaniu i w takim samym tempie znikają z talerza.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3/4 szklanki cukru
200ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
8 łyżek wiórków kokosowych
szczypta soli

Dodatkowo:
300g konfitury z czerwonych porzeczek
( u mnie własna konfitura)
można użyć dowolnej i o dowolnym smaku
wiórki kokosowe do posypania
opcjonalnie łyżeczka żelatyny


Sposób wykonania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, olej i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo suche składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Całość miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 1/2 wysokości, na to po łyżeczce konfitury i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy (góra/dół) około 20-25 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.


Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia. W tym czasie podgrzewamy w rondelku resztę konfitury, dodajemy łyżeczkę żelatyny i podgrzewamy. Nie może nam zagotować się konfitura, jak lekko się przewróci, wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ciepłą nakładamy na muffinki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli konfitura jest gęsta nie trzeba dodawać żelatyny, wystarczy tylko ją podgrzać. 

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz