poniedziałek, 20 czerwca 2016

Biszkopt z kremem karpatkowym i czereśniami

Kolejne sezonowe, bardzo smaczne ciasto - tym razem z czereśniami. Upiekłam biszkopt i zastanawiałam się jaki krem zrobić aby dobrze smakowało. Wybór padł na krem karpatka, choć do końca nie byłam pewna czy będzie to dobre połączenie. Okazało się, że to świetny wybór i ciasto wyszło przepyszne: biszkopt z kremem karpatkowym i czereśnie w wiśniowej galaretce - pychotka :)




Składniki na biszkopt:
(tortownica 25 cm)
3 jaja oddzielnie białka i żółtka
 (jeśli małe to 4)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
500ml mleka
1/2 szklanki cukru 
2 żółtka
200g masła 82%

Warstwa z galaretką:
2 galaretki wiśniowe
600ml wody
około 400g czereśni

Sposób wykonania:
BISZKOPT:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mikser odstawiamy. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.
2.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Przelewamy ciasto do blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy od razu i rzucamy biszkopt tak jak jest w tej blaszce z wysokości około 50cm na podłogę, szafkę, dowolnie. Po tej czynności biszkopt nie opadnie i ładnie wyrówna się. Zostawiamy go w tortownicy do wystygnięcia i dopiero jak wystygnie wyciągamy z blaszki.

KREM:
1.Do rondelka wlewamy 2/3 mleka i cukier, gotujemy. Pozostałe zimne mleko mieszamy z 2 budyniami i 2 żółtkami. Wlewamy na gorące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki, budyń musi być zimny. Aby nie zrobił się na nim kożuch przykrywamy folią spożywczą.
2.Masło w temperaturze pokojowej (miękkie) ucieramy na pulchną masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując aż powstanie gładki krem. Gotowy krem wkładamy do lodówki aby się schłodził.
3.Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i wykładamy krem, wyrównując powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki.

WARSTWA Z GALARETKĄ:
1.Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Układamy dosyć gęsto na krem i wkładamy do lodówki.
2.Gotujemy galaretkę w 600ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki i gdy zaczyna tężeć wylewamy na czereśnie. Ciasto wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 

Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

2 komentarze:

  1. Super ciacho :) Mniam ... świetne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Połączenie tak dobre, że syn zamówił już następne...no i trzeba powtórzyć :)

      Usuń