sobota, 14 maja 2016

Paluchy z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i mozarellą

Moja bazylia rośnie jak szalona, musiałam ją trochę oskubać, stąd właśnie wpadł mi pomysł na wytrawne drożdżowe paluchy. Reszta składników w lodówce była i w ten sposób powstała smaczna przekąska. Idealna na kolację, można zabrać na grilla jako pieczywo a także jako drugie śniadanie. 



Składniki na ciasto:
(wychodzi około 13 sztuk)
600g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
50g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
4 łyżki oleju lub oliwy
 (ja użyłam tej ze słoika z suszonymi pomidorami)
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:
mała miseczka świeżej bazylii
80g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej ( około 10 sztuk)
150g startej mozarelli 
(można zastąpić żółtym serem lub parmezanem)
1 rozkłócone jajko lub 50g roztopionego masła ze szczyptą soli i ząbkiem czosnku
przyprawa pomidory z bazylią i czosnkiem
(można posypać tylko czosnkiem i suszoną bazylią lub przyprawą do pizzy)

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
1.Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy aż drożdże rozpuszczą się i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Po tym czasie kiedy drożdże zaczęły pracować, wsypujemy do miski pozostałe składniki. Mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olej i już bez łyżki wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie klejące dosypujemy po trochę mąki, nie za dużo. Elastyczne już i dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40-50 minut do wyrośnięcia. 
3.W międzyczasie kroimy drobno pomidory i siekamy bazylię.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży prostokąt. Na połowie przy dłuższym boku wykładamy równomiernie pomidory, ser i bazylię. Przykrywamy drugą połową ciasta, lekko przygniatamy całość i kroimy na paski. Powstałe pasy zwijamy łapiąc za końce i kręcimy w odwrotne strony, tak aby powstała spirala. Układamy na blasze z piekarnika, w odstępach, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.


5.Po tym czasie smarujemy paluchy rozkłóconym jajkiem i posypujemy przyprawą lub druga opcja, smarujemy roztopionym masłem wymieszanym ze szczyptą soli i przeciśniętym ząbkiem czosnku. 
6.Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 15-20 minut. Obserwujemy już gdy zaczynają się rumienić.
Po upieczeniu podajemy z ulubionym sosem.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Polecam również inne smaczne domowe => PRZEKĄSKI NA CIEPŁO


2 komentarze:

  1. Co pomysł- to lepszy :) Muszę w najbliższym czasie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i polecam a jutro na blogu kolejna fajna przekąska :) Pozdrawiam!

      Usuń