niedziela, 8 maja 2016

Placek drożdżowy z rabarbarem - łatwy i każdy go upiecze

Wiele jest osób, które chciałyby upiec placek drożdżowy, ale jakoś nie wychodzi, jeszcze inni są zabiegani i nie mają czasu. Postanowiłam zamieścić ten przepis aby każdy mógł, w łatwy i szybki sposób, rozkoszować się pysznym drożdżowym plackiem. Zrobienie jego jest banalnie proste, wrzucamy tylko składniki do miski w odpowiedniej kolejności, po 3 godzinach mieszamy, przekładamy na blaszkę, układamy owoce, posypujemy kruszonką i do piekarnika. Wszystko to bez pracy, nerwów i po chwili zajadamy pyszną, pachnącą drożdżówkę. U mnie sezonowy rabarbar, ale można upiec z innymi owocami (jabłka, truskawki, jagody, czereśnie, porzeczki, brzoskwinie...). Ciasto jest bardzo smaczne i każdemu polecam ten bajecznie prosty przepis :)


Składniki:
(blaszka 23x29 / szklanka 250ml)
Na większą blaszkę należy podwoić składniki
3 całe jaja 
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
cukier puder do oprószenia

Kruszonka:
30g margaryny lub masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Bardzo ważne: zachować kolejność przy umieszczaniu składników w misce oraz składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
1.Do miski dajemy po kolei:
roztrzepane jajka
pokruszone drożdże
cukier
letnie mleko
olej
mąka
2.Nie mieszamy składników, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
3.Obieramy i kroimy rabarbar, nie zasypujemy cukrem.
4.Z podanych składników robimy kruszonkę, rozcierając palcami. Wkładamy do lodówki.
5.Po 3 godzinach mieszamy ciasto drewnianą łyżką do połączenia się składników.
6.Blaszkę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Będzie bardzo kleiste, takie ma być. Układamy na wierzchu owoce i posypujemy kruszonką.
7.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 35 minut. Przy podwójnej porcji wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Po upieczeniu od razu wyciągamy i letnie oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam również na inne pyszne ciasta z rabarbarem => RABARBAR

8 komentarzy:

  1. Lubie ciasta proste nie wymagajace duzego wkladu pracy ,dlatego bede je piekla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie ciasta smakują najlepiej, proste, szybkie, domowe, sprawdzone i zawsze smaczne:) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jutro u nas super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznego :) Daj znać jak smakował :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. witam serdecznie
    czy mogę to ciasto zrobić z wiśniami z kompotu i w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Tak można zrobić, tylko proszę je dać na ręcznik papierowy żeby troszkę obciekły i nie były bardzo mokre. Jeśli będą nadal, to zanim wyłożysz owoce na ciasto, posyp ciasto bułką tartą . W tortownicy jak najbardziej :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Cos dla mnie ,jutro wyprobuje ,lubie ciasta szybkie , proste ,bez kremow i tony masla i cukru ;wyglada bardzo apetycznie ,dziekuje :)i pozdrawiam Helena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste ciasta są najsmaczniejsze, ja też takie lubię :) Polecam i proszę dać znać jak smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń