sobota, 2 kwietnia 2016

Pizza z tuńczykiem i mozarellą

Polecam pizzę na grubszym spodzie tym razem z rybą - tuńczykiem a do tego mozarella i pomidorek. Całość smacznie skomponowała się a dopełnieniem jest wyśmienity sos czosnkowy, który zawsze robię sama. Zapraszam do wypróbowania tego oraz innych podobnych przepisów => PIZZA.


Składniki na ciasto:
Z podanych proporcji wychodzą 2 średnie pizze o średnicy 26cm.
500g mąki pszennej ( używam z Lidla typ 450)
250ml ciepłej wody
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
( może być oliwa z oliwek lub inna dowolna, nawet smakowa,
ja użyłam tym razem olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorem- super)

Dodatki do pizzy:
Z podanych dodatków zrobiłam 2 pizze, czyli należy podzielić je na dwie części.
140g tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
150g startej mozarelli
1 średnia czerwona cebula 
100g kukurydzy z puszki
2 pomidory
przyprawa zioła do pizzy
koncentrat pomidorowy mały słoiczek 90g
przyprawa oregano

Sposób wykonania:
1. Zaczynamy od ciasta. W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jak ciasto wyrasta przygotujemy sobie składniki. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy na sitku (oczywiście osobno), kroimy w plasterki pomidora a cebulę na księżyce bądź w kostkę wg uznania.
3. Zaglądamy do ciasta. Jak wyrosło, dzielimy na dwie części, wałkujemy jedną na kształt koła. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą ( lub można wyłożyć papierem do pieczenia) i przerzucamy nasze ciasto. Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
4. W tym czasie przygotujemy sos czosnkowy. Do miseczki dajemy majonez, śmietanę, jogurt, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i mieszamy. U nas sos czosnkowy do pizzy jest obowiązkowy ale można zastąpić ketchupem lub innym dipem, wedle upodobań.
5. Nasze ciasto na blaszce ładnie wyrosło to przystępujemy do układania składników. Najpierw smarujemy ciasto przecierem pomidorowym wymieszanym ze szczyptą przyprawy oregano. Jeśli będzie za gęsty dolewamy troszkę wody. Układamy tuńczyka, kukurydzę, posypujemy parmezanem, na to cebulę, plastry pomidorów, posypujemy małą ilością parmezanu i na końcu przyprawą do pizzy.posypujemy startym parmezanem i przyprawą do pizzy.
6. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy (góra/dół) 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem lub ulubionym dipem.

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz