środa, 2 marca 2016

Pizzerki: ser-pieczarki-salami

Pizzerki czyli pizza w mini wydaniu to świetna przekąska na ciepło. Podstawą jest ciasto pizzowe a dodatki według własnego uznania lub wykorzystujemy to, co mamy w lodówce. W łatwy i szybki sposób można przyrządzić małą ucztę, nie zapominając o sosie czosnkowym lub innym dipie.


Składniki na ciasto:
( z tej porcji 16 pizzerek lub 2 średnie pizze)
500g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Dodatki:
300g sera żółtego
250g pieczarek ( surowe)
50g salami w plastrach
ketchup do posmarowania ciasta lub koncentrat pomidorowy
( w przypadku koncentratu dolewam 1 łyżkę wody)
przyprawa do pizzy

Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18%
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy zioła prowansalskie lub oregano


Sposób wykonania:
W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy drobno pieczarki, podsmażamy ( ja dodaję cebulkę)i ścieramy żółty ser na tarce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Smarujemy ketchupem i rozkładamy pieczarki, salami i ser. Zostawiamy górny pasek wolny. Garstkę sera zostawiamy do posypania pizzerek przed samym pieczeniem. Zwijamy płat w roladę, końce podwijamy a miejsce sklejenia powinno być pod spodem. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 2-3 cm. Pokrojone pizzerki układamy w odstępach  na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Czekamy około 20 minut aż wyrosną, ale nie jest to konieczne. Czasami jak śpieszę się, to nie czekam, od razu wkładam do piekarnika. Po wyrośnięciu posypujemy resztą sera i przyprawą do pizzy.
Pieczemy ( góra/dół) 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.


Przygotowanie sosu:
Do miseczki dajemy majonez, śmietanę, jogurt, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i mieszamy. U nas sos czosnkowy do pizzy jest obowiązkowy ale można też użyć ketchupu lub ulubionego innego sosu.



 Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz