czwartek, 18 lutego 2016

Rogaliki z nutellą - smakują jak seven days

Puszyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach domowe rogaliki z nutellą, smakują jak seven days. Dawno nie jadłam tak dobrych, udało mi się idealnie dobrać proporcje, wyszły bardzo puszyste, lekkie i bardzo smaczne.  Polecam, są naprawdę obłędne i z pewnością każdy skusi się nie tylko na jednego:)





Składniki na ciasto:
( wychodzi około 20 sztuk)
600g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
100g cukru
250ml mleka
2 jajka
70g roztopionego masła lub margaryny
90g gęstej śmietany 18%
90g  gęstego jogurtu naturalnego
( lub można dać albo jogurt 180g albo śmietanę 180g)
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Słoiczek nutelli 350g
( można użyć masło orzechowe, powidła, dżem)
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
1.W rondelku podgrzewamy mleko (nie może być gorące) z 2 łyżkami cukru, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże i całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką na około 10 -15 minut do wyrośnięcia. 
2.Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy żeby przestygło.
3.Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, dajemy pozostałe składniki: mąka, pozostały cukier, jajka, sól, śmietanę, jogurt, letnie masło i wlewamy wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy łyżką a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za mokre dosypujemy po trochę mąki. Ciasto generalnie jest miękkie i puszyste, nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, tyle tylko aby nie kleiło się.Tworzymy kulę, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie już po 30 minutach bardzo ładnie wyrosło. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
4. Jeśli podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie części. 
5.Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy tworząc koło. Kroimy dokładnie jak pizzę (zdjęcie poniżej). Nakładamy nutellę i zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta, Sklejenie powinno być pod spodem a końcówki wywijamy, tworząc rogalik. Nutelli nakładamy sporo, mamy do wykorzystania cały słoiczek, nie żałujmy. 


6.Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz robimy rogaliki z drugiej części naszego ciasta.
7.Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
 Pieczemy (góra/dół) około 15 minut w temp. 180 stopni.
 Rogaliki pięknie wyrastają i są bardzo puszyste.
Ciepłe smakują najlepiej i ta rozpływająca się nutella, to jest to :)



Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam na inne smaczne => BUŁECZKI I ROGALIKI

4 komentarze:

  1. Kasiu pięknie wyglądają i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana :) Jak zrobisz daj znać, są naprawdę fajniutkie :)

      Usuń
  2. Wlasnie robie oani rogaliki ciasto juzcrosnie��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, miłego wypiekania i daj znać jak smakowały :)

      Usuń