niedziela, 14 sierpnia 2016

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami

Chleb ten piekę od kilku lat, jest bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jest mięciutki, a nam najlepiej smakuje jeszcze ciepły i obowiązkowo z twarożkiem :)


Składniki:
(keksówka 31cm)
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn
2 szklanki mąki żytniej (użyłam Basię)
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1,5 szklanki letniej wody
ok 30g przyprawy "suszone pomidory"
(przyprawa sproszkowana Pomidor-suszony)

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1.Do miski kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem. Na to wlewamy podgrzane mleko (nie gorące), łyżkę miodu i mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Dosypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut
2.Gdy zaczyn wyrósł wsypujemy obie mąki, sól, suszone pomidory i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką i chwilę wyrabiamy tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie luźne i lekko wilgotne, takie ma być. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 30-35 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch chlebka spryskujemy lekko wodą i jeśli ktoś chce, można wierzch ponacinać.

Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli spodobał Ci się przepis, będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz i polubisz moją stronę na Facebooku => Wypieki Kate 
Zdjęcia wypieków bardzo mile widziane, trafią do albumu i na bloga.

Zapraszam również na inne => PIECZYWO






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz